40 miljoen voor extra plaatsen in onderwijs

De Vlaamse regering maakt bijna 40 miljoen euro vrij voor bijkomende plaatsen in het onderwijs. Het geld gaat naar die steden en gemeenten waar de nood het hoogst is. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) maakte het nieuws bekend tijdens een woelig debat in het Vlaams Parlement.

De scholen in de grote steden kunnen het groeiend aantal kinderen niet meer aan. Vlaanderen hoopt dat met het extra geld elk kind een plaats kan krijgen op school.

Naast de 30 miljoen euro die al in de begroting was voorzien komt er nog 9 miljoen euro, vooral uit onbenutte middelen voor scholenbouw. Dat brengt het totaal op 39 miljoen euro.

Daarvan gaat 20 miljoen euro naar Antwerpen. Gent en Brussel krijgen elk zes miljoen, Asse krijgt vijf miljoen en Denderleeuw twee miljoen. Smet kondigde aan dat de Vlaamse regering bij de op til staande begrotingscontrole op zoek gaat naar extra middelen.

Minister van Onderwijs Pascal Smet is tevreden met het resultaat. "We zijn zorgzaam omgesprongen met de schaarse middelen in deze budgettair moeilijke tijden. Zonder gespeen, zonder getalm en zonder politieke spelletjes."

Oppositie niet onder de indruk

Maar oppositiepartij Open VLD is minder onder de indruk. "Dit is een heel klein druppeltje op een heel hete plaat", aldus Vlaams Parlementslid Irina De Knop. "Containerklassen voor kinderen, is dat het voorbeeld dat we aan onze kinderen willen geven?"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever, wiens partij deel uitmaakt van de Vlaamse regering en wiens stad de hoofdvogel afschoot, zei "blij" te zijn met de verdeelsleutel, "al hadden we op iets meer gehoopt. Het zal niet genoeg zijn om om alles wat in de pijplijn zat, te honoreren".