"6 maanden loon als schadevergoeding na pesten"

Gepeste werknemers die gelijk krijgen voor de rechtbank, kunnen -als het van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) afhangt- binnenkort een vergoeding van zes maanden brutoloon vragen, naast de juridische schadevergoeding.

De Coninck wil de bestaande pestwet verscherpen. Een van de meest opvallende aanpassingen is dat, net zoals nu het geval is voor discriminatie, gepeste werknemers een vergoeding van zes maanden brutoloon kunnen vragen, bovenop de juridische schadevergoeding.

"Daarvoor moet uiteraard wel heel goed vastgelegd worden wie waarvoor verantwoordelijk was tijdens het pesten", aldus De Coninck op Radio 1. "Als de rechtbank kan aantonen dat de werkgever pestsignalen genegeerd heeft, dan moet de werkgever tot 6 maanden brutoloon betalen."

Daarnaast staat in het wetsvoorstel dat bedrijven alle psychosociale problemen zoals stress, burn-outs, een slechte werksfeer en persoonlijke problemen tussen werknemers moeten aanpakken, omdat die tot pesterijen kunnen leiden. "De huidige pestwet komt vaak te laat", zegt De Coninck in De Morgen. "We gaan daarom meer rond preventie werken."