"Conflict in Syrië bereikt ongekende niveaus van gruwel"

Het conflict in Syrië heeft "ongekende niveaus van gruwel" bereikt en het land wordt helemaal verwoest. Dat heeft Lakhdar Brahimi, de VN-gezant voor Syrië, gezegd aan de VN-Veiligheidsraad. Het vredesproces zit in het slop. "Je zou kunnen zeggen dat de vechtende partijen objectief bekeken eigenlijk samenwerken om Syrië te vernietigen."
AP2013
Beeld van een aanslag in Deir el-Zour gisteren.

Volgens Brahimi (archieffoto in tekst) wordt het land beetje bij beetje helemaal vernield. Dat heeft ook ernstige gevolgen voor de rest van de regio. Brahimi sprak de VN-Veiligheidsraad toe enkele uren nadat in Aleppo de lichamen van minstens 65 doodgeschoten mannen gevonden waren.

Brahimi zoekt op basis van een vredesplan, dat in juni vorig jaar werd goedgekeurd, nog steeds naar een oplossing voor de crisis. Hij vindt dat de Veiligheidsraad zijn meningsverschillen moet opzijzetten om het Syrische probleem echt aan te pakken.

De leden van de VN-Veiligheidsraad zijn het al maanden oneens. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere westerse landen willen resoluties met strengere sancties voor president Bashar al-Assad. Rusland en China houden die tegen.

"Er zijn ongekende niveaus van gruwel bereikt", aldus Brahimi. "Dit drama heeft geen einde. Het land valt voor onze ogen uit elkaar. Alleen de internationale gemeenschap kan helpen, de Veiligheidsraad in de eerste plaats."

Er werd gefluisterd dat Brahimi, net zoals Kofi Annan vorig jaar, de handdoek in de ring zou gooien. "Ik ben niet iemand die het snel opgeeft", zei Brahimi. "De VN heeft geen keuze, maar moet zich met dit probleem blijven bezighouden, of ik er nu ben of niet. Ik zal geen minuut langer blijven, wanneer ik het gevoel heb dat ik compleet nutteloos ben. Ik blijf dit doen omdat ik het als mijn plicht zie."

Vanavond in "Terzake": Syrië bloedt

"Terzake" besteedt vanavond aandacht aan het conflict met een uitzending die helemaal gewijd is aan Syrië. Onder meer minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is te gast in de studio.