"Ergste voor Europese auto-industrie moet nog komen"

De Europese auto-industrie staat slechts aan het begin van haar herstructurering. Het zwaarste moet nog komen. Dat zegt Bob Shanks, financieel directeur van de Amerikaanse autobouwer Ford, in een gesprek met het Franse persbureau AFP. "Ik geloof dat we slechts aan het begin staan. De moeilijke maatregelen zijn net begonnen."

Een sectoriële herstructurering vergt tijd om vruchten te kunnen dragen, meent Shanks. De Ford-directeur wil geloven "dat het mogelijk is de autosector in Europa te herstructureren, maar het zal met minder werknemers moeten want er is te veel productiecapaciteit".

Volgens Shanks is er nood aan een beter evenwicht tussen de productie en de "werkelijke vraag, niet de kunstmatige vraag die wordt gestuurd door promotionele aanbiedingen, die de marges tot het uiterste verminderen".

Shanks betreurt een "gebrek aan wil en capaciteit van veel andere spelers, zowel regeringen als bedrijven, om de noodzakelijke maatregelen te nemen om een gezonde omgeving te scheppen voor de sector".