"Heeft veel opengebroken in de schilderkunst"

Kunstenaar Jan Hoet en dichter Roland Jooris hebben een eerste reactie gegeven bij "Joos" op Radio 1 over het leven en werk van Roger Raveel. Ook uit politieke hoek wordt de verdienste van de kunstenaar in de verf gezet. Joke Schauvliege omschrijft Roger Raveel als een "internationaal icoon voor de kunsten".
BELGA/VERGULT

Jan Hoet prees Raveel in het radioprogramma "Joos" omdat "hij veel heeft opengebroken in de schilderkunst. Hij vertrok altijd vanuit zijn eigen omgeving en schilderde dingen zoals een muur, zijn tuin, de kat, enzovoort."

Raveel wou nooit tot een bepaalde strekking behoren. "Hij situeert zich in de overgangsperiode van figuratief en abstract. Er zijn heel veel werken die zuiver abstract zijn maar met heel veel symboliek. Bijvoorbeeld de bliksem als gebroken lijn op het vlak. Het ziet er heel abstract uit maar is toch figuratief omdat het de symboliek van de natuur heeft."

"Joos" sprak ook met Raveels goede vriend, dichter Roland Jooris. "Er is een grote vriend verdwenen. We hebben zijn werk altijd verdedigd, wat niet altijd gemakkelijk was want zijn werk stootte op heel wat weerstand. Maar hij ging altijd koppig zijn eigen weg. Hij had een onvoorwaardelijk geloof in zijn eigen kunsten."

"Raveel wou in zijn werk een uitdrukking geven aan de complexiteit van het leven. Daardoor zag hij nooit de schoonheid en harmonie. Er heerste altijd een ondraaglijke spanning in zijn werk. Het was absoluut geen estheet en dat verontrustte heel veel kijkers", vertelde Jooris.

"Ondanks zijn koppigheid als kunstenaar was hij een minzaam mens, het was een echte vriend. Maar hij zou nooit een toegeving hebben gedaan op artistiek vlak. Ook in de liefde was hij goed. Zijn eerste vrouw Zulma was een deel geworden van zijn werk. Hij heeft haar in talrijke tekeningen en schilderijen vereeuwigd", besloot Jooris.

"Internationaal icoon voor de kunsten"

Vlaams minister-president Kris Peeters en minister van Cultuur Joke Schauvliege (beide CD&V) betuigen hun "diepste medeleven" aan de familie en vrienden van Roger Raveel.

"Roger Raveel was een groot schilder-graficus-sculpteur, vernieuwend en eigentijds in de kunst. Met een koppige eigenheid deed hij geen artistieke toegevingen. Er lag een bijna ondraaglijke spanning in zijn werk. Hij leeft voort in zijn kunstwerken en in het Roger Raveelmuseum", aldus Kris Peeters.

Joke Schauvliege omschrijft Roger Raveel als een "Vlaamse reus, een internationaal icoon voor de kunsten". "Zijn overlijden is een trieste dag voor Vlaanderen, Belgiëen de kunsten, maar een grote geeft nooit de geest", aldus Schauvliege.

"De tientallen meesterwerken, zijn eigen museum, en zijn openbare werken - ik denk aan "Vive la sociale" in de Brusselse metro Mérode - zullen ons blijven inspireren", aldus de minister van Cultuur.