"Spaarlampen? Gooi dat maar in die bak daar"

Uit een undercoverreportage van "Volt" blijkt dat veel winkels het niet al te nauw nemen met de terugnameplicht voor spaarlampen. In de meeste winkels werden de spaarlampen ofwel niet teruggenomen, ofwel op een onveilige manier ingezameld.
BELGA/WAEM

In ons land bestaat er een wettelijke terugnameplicht voor spaarlampen. Verkopers moeten kapotte exemplaren terugnemen, maar in de praktijk weigeren ze dat, ofwel springen ze wel heel zorgeloos om met de kwikhoudende lampen. Dat laatste is niet zonder gevaar voor klanten en personeel.

De Volt-reporter kreeg meer dan eens te horen: "Gooi dat maar in die bak daar." In zo'n afvalcontainer lagen soms wel gebroken spaarlampen of gebroken tl-lampen.

"Ik heb dat samen met jullie vastgesteld en ik ben net zo verbaasd als jullie", reageert Peter Vandenberghe van Comeos, die de distributiesector vertegenwoordigt. "We gaan die winkels vragen om de wet te respecteren."

Toch plaatst hij vraagtekens bij de wet, die volgens hem tot onduidelijkheid heeft geleid. "Het is duidelijk dat de organisatie niet op punt staat." Zelf vindt hij het beter om kapotte spaarlampen naar het containerpark te brengen.