"We blijven onze Antwerpse stadsdichters omarmen"

De Antwerpse schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V, foto) twijfelt er niet aan dat er in de toekomst nog stadsdichters in Antwerpen zullen zijn. Eerder had André Gantman, fractieleider voor N-VA in de gemeenteraad, volgens de pers geopperd om een einde te maken aan het stadsdichterschap. Heylen heeft de woorden van Gantman anders begrepen.

Gantman zou schrijvers liever zien als begeleiders van het taalintegratieproces van allochtonen. "Schaf het stadsdichterschap af en engageer deze schrijvers om aan nieuwkomers een inzicht te geven in de geschiedenis van de Vlaamse literatuur. Een taal is immers meer dan erin slagen zich te behelpen aan een stadsloket of in de supermarkt", citeert Gazet van Antwerpen de fractieleider.

Schepen Heylen heeft de woorden van Gantman anders begrepen. "Ik heb begrepen dat in de gemeenteraad collega Gantman alleen gezegd heeft dat bij het integratieproces Vlaamse auteurs een belangrijke rol kunnen spelen. En hij vindt dat voor die auteurs belangrijker dan de aanstelling van een stadsdichter." Heylen heeft daarop Gantman aangesproken en voor hem is "het incident" afgesloten.

Heylen is het ermee eens dat "hoe meer mensen onze taal begrijpen, hoe beter dat is voor de samenleving". Maar Heylen is het er niet mee eens dat daarmee de indruk gewekt is dat het stadsdichterschap moet stoppen. "De dichters hebben veel betekend voor Antwerpen. Dat is heel laagdrempelig aan de ene kant, maar hoogwaardig cultureel literair aan de andere kant. Dat wordt zo gesmaakt door die vele duizenden Antwerpenaren."

Bernard Dewulf (foto) is de huidige Antwerpse stadsdichter. Hij is al de zesde. Eerder waren Peter Holvoet-Hanssen, Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert en Joke van Leeuwen aangeduid. Een stadsdichter blijft voor 2 jaar aan en schrijft minstens 12 gedichten over wat hem treft en bezighoudt in de stad.