België zakt plaats op ranking van de persvrijheid

België bezet de 21e plaats op de wereldranglijst van de persvrijheid van de Franse ngo Reporters zonder Grenzen. In het vorige klassement, voor 2011-2012, stond ons land twintigste. Finland is het meest persvriendelijke land, Eritrea staat op de laatste plaats in de ranglijst.

De ranglijst van de persvrijheid van Reporters zonder Grenzen wordt aangevoerd door Finland. Het zilver is voor Nederland en het brons is voor Noorwegen. Daarna volgen Luxemburg, Andorra, Denemarken, Liechtenstein en Nieuw-Zeeland.

Helemaal onderaan bengelt Eritrea. Noord-Korea, Turkmenistan, Syrië, Somalië, Iran en China staan ook onderaan het klassement. De Verenigde Staten staat op de 32e plaats in de ranking van Reporters zonder Grenzen.

"De wereldranglijst die Reporters zonder Grenzen publiceert, houdt niet direct rekening met de aard van de politieke regimes. Toch is het duidelijk dat de democratieën beter de vrijheid van productie en verspreiding van feitelijke informatie beschermen dan landen waar ook mensenrechten worden geschonden", legt Christophe Deloire van Reporters zonder Grenzen uit.

België vertoeft op de 21e plaats in het gezelschap van Canada en Polen.