Benoeming John Kerry goedgekeurd door Senaat

John Kerry (69) wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Zijn benoeming is door de Amerikaanse Senaat bevestigd. Kerry volgt in die functie Hillary Clinton op.
AP2013
John Kerry meteen na zijn officiële benoeming.

Kerry is Vietnamveteraan. Hij zat 28 jaar in het Congres. Tijdens de presidentscampagne van 2004 verloor hij de strijd om het Witte Huis tegen George W. Bush.

Zowel Democraten als Republikeinen noemen hem de ideale opvolger voor Clinton. Kerry was in 2009 al kandidaat voor de functie, maar werd toen gepasseerd. In plaats daarvan werd hij voorzitter van het Foreign Relations Committee en vroeg Obama hem om de moeilijke relaties met Afghanistan en Pakistan te versoepelen.

"Senator Kerry moet niet ingewijd worden in de wereld van de politieke en militaire leiders", zegt de Democratische senator Bob Menendez. "Hij zal vanaf dag één het hoofd kunnen bieden aan de gecompliceerde buitenlandpolitiek van de VS." 

De Republikeinse senator Bob Corker omschrijft Kerry als een "realist" die onder meer de onrust in Egypte, de burgeroorlog in Syrië en de dreiging van aan Al Qaeda gelinkte groeperingen in Afrika zal aanpakken.