Donorlanden beloven 1,5 miljard dollar voor Syrië

De Syrische vluchtelingen en burgers krijgen 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro) aan hulp. Dat hebben verschillende landen beloofd op een internationale donorconferentie in Koeweit. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hield een vurig pleidooi om een einde te maken aan het geweld.

De VN-secretaris-generaal klaagde in zijn openingsspeech het "onophoudelijke geweld" in Syrië aan. "De toestand is een catastrofe en wordt met de dag erger. Hoeveel mensen zullen er nog omkomen als de huidige situatie aanhoudt? Ik roep alle partijen en met nadruk de Syrische overheid op om te stoppen met doden. In naam van de mensheid, stop met doden, stop het geweld."

Tegen het eind van de ochtend was al een miljard dollar opgehaald, vooral dankzij de belofte van Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten om elk 300 miljoen dollar vrij te maken.

Ons land belooft 6,5 miljoen euro voor Syrië. Het bedrag komt bovenop het jaarlijkse bedrag dat België aan ontwikkelingssamenwerking besteedt. Vorig jaar trok België twee miljoen euro uit voor de humanitaire crisis in Syrië.

Op het einde van de conferentie kon Ban Ki-moon melden dat het doel van 1,5 miljard dollar gehaald is. Het geld dat in Koeweit is ingezameld, wordt verdeeld tussen het VN-agentschap voor de coördinatie van de humanitaire hulp, het Wereldvoedselprogramma en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN.

"Dit kan zo niet langer duren. De voornaamste verantwoordelijkheid berust bij president Assad, hij zou moeten luisteren naar de schreeuw van zovele mensen", zei de VN-topman ook na afloop van de vergadering.

Sinds het begin van het Syrische conflict 22 maanden geleden zijn al meer dan 60.000 mensen omgekomen. Meer dan 700.000 Syriërs zijn op de vlucht voor het geweld in hun land. Velen onder hen zochten hun toevlucht tot de buurlanden. De Jordaanse koning Abdullah zei op de conferentie dat zijn land op dat vlak de limiet bereikt heeft.