Europa verbiedt inderdaad overname TNT door UPS

De Europese Commissie verbiedt de overname van de Nederlandse pakjesbezorger TNT Express door het Amerikaanse UPS. Beide bedrijven hadden twee weken geleden al laten weten van de fusie af te zien wegens de bezwaren die Europa eerder had geuit.

Het dossier is niet zonder belang voor ons land. Het Nederlandse TNT opereert op de luchthaven van Luik en is daar goed voor 2.200 jobs, waarvan 1.500 bij TNT Express. Er werd gevreesd dat UPS bij een overname de activiteiten in Luik naar Keulen zou verhuizen, waar het over een eigen vliegveld en distributiepunt beschikt.

Er waren al een tijd gesprekken aan de gang tussen de 2 bedrijven en Europa. De toezichthouder uitte bezwaren tegen de overname, omdat die de concurrentie in gevaar zou brengen. Twee weken geleden liet UPS daarom al weten dat het zijn overnamebod intrekt. Het bedrijf wachtte dus het definitieve oordeel van Europa niet af.

Dat werd vandaag bekendgemaakt door de Europese Commissaris voor Mededinging Joaquín Almunia. Die zei verrast te zijn geweest door de vroege aankondiging van TNT Express en UPS dat de fusie wordt afgeblazen. "Meestal wordt een overnameakkoord pas tegen de deadline gefinaliseerd. Er was nog tijd om een oplossing te vinden."

Volgens de Commissie zou de overname zoals die werd voorgesteld de concurrentie bij de koerierdiensten te veel schade toegebracht hebben. In 15 Europese lidstaten (niet in België) zou het aantal spelers op de markt beperkt geworden zijn tot 2 of 3, wat tot prijsstijgingen zou hebben geleid. De compenserende maatregelen die UPS voorstelde, waren niet voldoende, luidt het.

Het is nog maar de derde keer dat Almunia een fusie tussen twee bedrijven tegenhoudt. Eerder was dat het geval voor de Griekse luchtvaartmaatschappijen Aegean Airlines en Olympic Air en voor Deutsche Börse en NYSE Euronext. Sinds zijn aantreden begin 2010 keurde de Spanjaard al meer dan 800 overnames goed.