Frankrijk dooft vanaf 1 juli 's nachts het licht

Frankrijk schakelt vanaf 1 juli 's nachts het licht uit in kantoren, winkels en monumenten. Het Franse ministerie van Ecologie hoopt met de maatregel jaarlijks bijna twee miljard kWh te besparen. Er zijn wel uitzonderingen, onder meer voor bepaalde wijken van Parijs en publieke verlichting op de wegen.
AP2012

Een vandaag gepubliceerd arrest bepaalt dat de verlichting van niet-residentiële gebouwen en etalages ten laatste om 1 uur uitgeschakeld moet worden. De verlichting in kantoorgebouwen moet ten laatste een uur nadat de laatste persoon het gebouw heeft verlaten, gedoofd worden.

Het Franse ministerie van Ecologie hoopt met de maatregel de elektriciteitsverspilling tegen te gaan. Het zou gaan om een besparing van bijna twee terawattuur per jaar, gelijk aan de elektriciteitsbehoefte van 75.000 gezinnen.

Frankrijk dreigt evenwel nog niet onmiddellijk in een zwart gat te verdwijnen. Er zijn uitzonderingen voor hotels, publieke verlichting zoals op de wegen, feestavonden en evenementen. Ook drukke toeristische regio's krijgen een afwijkend lichtregime.