Frankrijk haalt Diane 35-pil uit de handel

In Frankrijk mag de anticonceptiepil Diane 35 niet langer verkocht worden. Diane 35 wordt bij onze zuiderburen in verband gebracht met vier sterfgevallen. Volgens het Franse geneesmiddelenagentschap dat de zaak onderzocht, wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. De zowat 315.000 Franse vrouwen die de bewuste pil nemen, hebben de raad gekregen om bij hun arts langs te gaan.

Sinds 1987 kwamen in Frankrijk vier vrouwen om het leven door een veneuze trombose, die gelieerd zou zijn aan Diane 35. Volgens het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM vertoonden 125 andere vrouwen niet-dodelijke bloedstolsels in de bloedvaten of slagaderen na inname van de pil.

Diane 35, een product van de Duitse producent Bayer dat onder meer ook verkocht wordt onder de generische namen Evapar 35 en Minerva 35, wordt niet onmiddellijk uit de handel genomen. De pillen zullen nog tijdens een overgangsperiode van drie maanden verkocht kunnen worden. Wie de bewuste pil neemt, krijgt de raad om daar niet onmiddellijk mee te stoppen maar eerst bij een arts langs te gaan.

In ons land ziet het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten geen reden om het product uit de handel te nemen. Diane 35 wordt vaak voorgeschreven voor de behandeling van acne.