Goedkoop Bengaals vuurwerk oorzaak discotheekbrand

Goedkoop Bengaals vuurwerk dat enkel in openlucht gebruikt mag worden, zou de brand in discotheek Kiss in de Braziliaanse stads Santa Maria hebben doen ontstaan. Dat heeft Marcelo Arigony, de politiecommissaris van Santa Maria, gezegd. Het dodental is intussen gestegen naar 235.
AP2013
Discotheek Kiss na de brand.

In een ziekenhuis in Porto Alegre is gisteravond nog een 21-jarige jongeman overleden aan zware brandwonden. Ook zijn broer was zondagnacht bij de discotheekbrand om het leven gekomen. Momenteel worden nog meer dan 100 gewonde mensen, soms met zware verwondingen, behandeld in ziekenhuizen. De meeste slachtoffers waren tussen 18 en 21 jaar oud. Er waren ook enkele minderjarigen bij. 

Goedkoop Bengaals vuurwerk zou de brand hebben veroorzaakt. De muzikanten die in de nachtclub optraden, hadden het vuurwerk gekocht, hoewel ze wisten dat het enkel voor gebruik in openlucht bedoeld was.

Het vuurwerk kostte 1,25 dollar (0,92 euro), veel minder dan vuurwerk dat geschikt is voor gebruik in gesloten ruimtes (35 dollar of 26 euro).  "Ze wisten dat het enkel voor extern gebruik was, maar wilden bezuinigen", klinkt het. Vuurwerk was een handelsmerk van de band tijdens hun shows. "Ze droegen zelfs handschoenen zodat ze hun handen niet zouden verbranden", aldus de politiecommissaris.

De eigenaars van de discotheek en twee leden van de band zijn gisteren aangehouden. De eerste slachtoffers zijn al begraven. Er zijn 3 dagen van nationale rouw afgekondigd in Brazilië.

AP2013