Je bent nooit te oud om tikkertje te spelen

Verstoppertje, 1-2-3 piano, tikkertje. Het zijn allemaal spelletjes die we met het volwassen worden achter ons hebben gelaten. Toch zijn er ook uitzonderingen, zeker wat dat laatste spel betreft. Een groep van 4 volwassen Amerikanen weet daar alles van.

Schrik niet als u in het buitenland een advocaat, een leraar, een priester en een bedrijfsleider elkaar achterna ziet hollen. De heren zijn dan gewoon tikkertje aan het spelen, het spel waarbij we in onze kindertijd de speelplaats onveilig maakten. Ondanks hun respectabele leeftijd zijn Brian Dennehy, Joe Tombari, Sean Raftis en Patrick Schultheis nooit gestopt met tikkertje te spelen. En hun "speelplaats" is zo groot als de wereldbol.

Wat begon als een spelletje tijdens hun middelbare school is 23 jaar later uitgegroeid tot een zaak van "leven en dood". Elke tweede maand van het jaar offert het viertal op aan het legendarische tikspelletje. En geen gezin, carrière en verhuizing die hen tegenhoudt. Ze maken er een sport van om elkaar gedurende die maand zoveel mogelijk te tikken. De inspanningen die ze daarvoor leveren zijn ronduit indrukwekkend.

Zo gebeurt het regelmatig dat ze stiekem naar elkaars woonplaats vliegen om daar een verrassingsaanval uit te voeren. Ook draaien ze er hun hand niet voor om als ze zich moeten verstoppen in auto's en bosjes om de concurrent te tikken. Zelfs in bed zijn ze niet veilig, want de keren dat ze elkaar 's nachts tikten zijn niet meer op een hand te tellen.

Met februari in het verschiet zijn de vier heren op alles voorbereid. Vooral Mike Konesky zal uit zijn pijp moeten komen, want hij was vorig jaar de laatste die getikt werd. "En als je de laatste bent, dan ben je een heel jaar de klos van de groep", zegt hij in de Wall Street Journal. De priester is de sluwste man van de vier. Hij wist er de vorige jaren keer op keer in te slagen ongetikt te blijven. "Maar ik ben er zeker van dat ze nu alles in het werk gaan stellen om mij te tikken", zweert hij. "Van zodra ik de pastorie verlaat, zal ik ongelooflijk op mijn hoede zijn."

lees ook