Meeste manuscripten in Timboektoe toch intact

De meeste historisch waardevolle manuscripten in de Malinese woestijnstad Timboektoe zijn dan toch niet vernietigd tijdens de 10 maanden durende bezetting door fundamentalistische rebellen. Dat bevestigt de universiteit van Kaapstad, in Zuid-Afrika, die de bibliotheek in Timboektoe financieel steunt waar de documenten worden bewaard.

"Het personeel van de bibliotheek werkte stilletjes voort tijdens de bezetting om de documenten veilig te bewaren", zegt de universiteit. Eerdere berichten van de gevluchte burgemeester van Timboektoe dat de rebellen 25.000 manuscripten hebben verbrand, zijn vals volgens de universiteit.

Het in modder opgetrokken Timboektoe was ooit een van de grote islamitische kenniscentra en is vandaag UNESCO-Werelderfgoed. De meeste manuscripten in het Ahmed Baba Instituut zijn tot 900 jaar oud. Ze behandelen onderwerpen zoals wetenschap, astrologie, geneeskunde, geschiedenis, theologie en aardrijkskunde.

Gisteren hebben Franse en Malinese troepen Timboektoe heroverd op de islamistische rebellen van Ansar Dine. Ze werden uitbundig onthaald door de lokale bevolking, na tien maanden fundamentalistisch schrikbewind van de rebellen. "De bescherming van het culturele en intellectuele erfgoed van de regio moet worden versterkt", vindt de universiteit van Kaapstad.