Na Noord-Korea lanceert nu ook Seoel een raket

Zuid-Korea heeft succesvol een raket gelanceerd. Het is de derde poging van Seoel om zelf een satelliet in een baan rond de aarde te brengen, maar de eerste die ook effectief gelukt is. Enkele weken geleden heeft Noord-Korea ook een raket gelanceerd.
AP2013

De lancering van de "Korea Space Launch Vehicle-1" (KSLV-1) was live op televisie te volgen. De raket is gedeeltelijk in Rusland gebouwd en was de derde poging van Seoel om zelf een satelliet in de ruimte te krijgen. Twee eerdere pogingen in 2009 en 2010 zijn mislukt. Zuid-Korea heeft wel al satellieten in de ruimte, maar die zijn door andere landen gelanceerd.

Volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap is de lancering dit keer vlekkeloos verlopen. De weersatelliet zou in de juiste baan rond onze planeet draaien. Dat is ook nodig, want na een succesvolle raketlancering van buurland en aartsrivaal Noord-Korea, was de druk op Seoel enorm toegenomen.

Eind december heeft Pyongyang succesvol een langeafstandsraket gelanceerd. Naar eigen zeggen voor burgerdoeleinden en om een satelliet in een baan rond de aarde te brengen, maar verschillende landen betwijfelen dat en denken dat het Noord-Koreaanse regime raketten test voor militaire doeleinden.