Opnieuw twee doden bij onlusten in Egypte

In Caïro, in Egypte, zijn bij gevechten tussen demonstranten en politie 2 mensen omgekomen. Het is al een hele tijd onrustig in het land. De voorbije week zijn er meer dan 50 doden gevallen. President Mohammed Mursi is intussen op blitzbezoek in Duitsland.

In Caïro en andere Egyptische steden is het sinds vorige vrijdag, de verjaardag van de revolutie, erg onrustig. Ook vanmorgen waren er opnieuw schermutselingen tussen politie en anti-Mursi-demonstranten, die gooiden met stenen naar de veiligheidsdiensten. De politie antwoordde met traangas.

Er vielen ook twee doden. Eén man kreeg een kogel in het hoofd bij gevechten aan de Qasr al-Aini-brug. Hij overleed kort na zijn overbrenging naar het ziekenhuis. Het andere slachtoffer werd met een schotwonde aangetroffen bij het Abdel-Moneim Riyad-plein.

De voorbije week is het geweld tegen de regering van president Mursi fel toegenomen. In Caïro vielen daarbij minstens 4 doden. In andere delen van het land lag de dodentol nog hoger: officieel zijn er 54 mensen omgekomen. Dat maakt van de afgelopen dagen de meest gewelddadige sinds het aantreden van Mursi eind juni 2012.

De demonstranten eisen het vertrek van de president, die volgens hen de revolutie heeft verraden en te veel macht naar zich toetrekt. Het ergste geweld was er in de steden Port Saïd, Suez en Ismailiya, waar er nu een uitgaansverbod is ingesteld. Al wordt dat grotendeels genegeerd.

Intussen heeft de oppositie in Egypte, bij monde van Mohammed ElBaradei, opgeroepen om snel een ontmoeting te hebben met Mursi. "We moeten snel maatregelen nemen om een einde te maken aan het geweld en een ernstige dialoog op te starten", zei hij. Tot nu toe hadden de meeste oppositiepartijen een dialoog afgewezen. Vrijdag zijn er opnieuw grote demonstraties gepland.

Mursi brengt blitzbezoek aan Duitsland

President Mursi is intussen op bezoek in Berlijn om er met bondskanselier Angela Merkel te praten over bilaterale samenwerking (foto onder). Het officiële bezoek werd sterk ingekort na de gewelddadige onlusten in Egypte. Een aansluitende trip naar Parijs is zelfs afgelast.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle verklaarde vanmorgen dat de financiële steun aan Egypte afhangt van de vooruitgang die gemaakt wordt in het democratiseringsproces. Hij wees erop dat er de jongste dagen "weer vreselijke beelden van geweld en vernieling" te zien waren. Al vindt de minister het wel een goed idee om te praten. "We moeten kritiek kunnen uiten, maar mogen de dialoog niet verbreken, want dan verliezen we invloed."

Na afloop van het gesprek tussen Mursi en Merkel gaven beide regeringsleiders een gezamenlijke persconferentie. Mursi benadrukte daar dat hij een voorstander is van politieke dialoog. Hij zei ook dat Egypte een moderne, civiele staat aan het worden is en geen militair of theocratisch regime. Merkel benadrukte dat dialoog en respect voor minderheden in Egypte erg belangrijk zijn.

Volgens Mursi ten slotte zullen de maatregelen die nu van kracht zijn, zoals de noodtoestand en het uitgaansverbod in verschillende steden, ingetrokken worden "van zodra de toestand stabiliseert".