Poëzieverkoop is met een kwart gedaald in 2012

De verkoop van dichtbundels is het voorbije jaar met een kwart gedaald. Dat meldt Boek.be. Die organisatie heeft vandaag ook de poëzie top 100 van 2012 bekendgemaakt, naar aanleiding van Gedichtendag morgen. In de lijst staan de best verkochte dichtbundels van het afgelopen jaar.
Leonard Nolens staat met 2 dichtbundels in de top 10 van best verkochte werken.

De poëzieverkoop slabakt al enige tijd. In 2012 is de verkoop met 25 procent gedaald. Vijf jaar geleden gingen er nog dubbel zoveel dichtbundels over de toonbank als nu. Het gamma aan poëzie-uitgaven is nog steeds breed, maar wie meer dan 200 exemplaren verkoopt, doet het al goed.

De top 10 van de poëzie top 100 (zie onder) toont zich zeer Vlaams: de meerderheid van de 10 best verkochte bundels zijn geschreven of samengesteld door Vlaamse dichters. Al prijkt de Nederlandse Joke van Leeuwen wel op de eerste plaats. De populairste dichter is met stip Leonard Nolens, die met vier titels in de top 100 staat.

Ook de twee winnaars van de Herman de Coninckprijs prijken in de top 100: Annemarie Estor met "De oksel van de bok" (op 77) en Michaël Vandebril met "Het vertrek van Maeterlinck" (op 99). De genomineerde dichteres Delphine Lecompte staat met "Blinde gedichten" op plaats 15.

Samen met het Vlaams Fonds voor de Letteren, Stichting lezen en het Poëziecentrum wil Boek.be bekijken hoe de negatieve trend kan worden omgebogen. Binnenkort zitten de organisaties samen om een actieplan uit te werken om de poëzieverkoop nieuw leven in te blazen.

De top 10 van best verkochte dichtbundels

1. "Half in de zee" - Joke van Leeuwen
2. "Manieren van leven" - Leonard Nolens
3. "Einde en begin (Verzamelde gedichten)" - Wislawa Szymborska
4. "Daar zijn woorden voor" - Toon Tellegen
5. "De mooiste van Pablo Neruda" - Pablo Neruda
6. "De allerliefste en allermooiste" - Diverse auteurs
7. "De liefde heeft jouw naam" - Ivo van Strijtem en Koenraad Stassijns (samenst.)
8. "Geen dag zonder liefde" - Eddy van Vliet
9. "Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen" - Leonard Nolens
10. "Alsof ik er haast ben" - Charles Ducal

(Bron: GfK Retail & Technology en Boek.be)

De volledige top 100 vindt u hier.