Relax mag afkorting Pennenzakkenrock niet gebruiken

Het bedrijf VOF Relax mag de afkorting van de naam Pennenzakkenrock (PZR) niet meer gebruiken. Dat heeft de rechtbank van koophandel van Antwerpen beslist. Het gebruik ervan is een inbreuk op de merkenrechten van de provincie, die het festival Pennezakkenrock nu zelf organiseert.

Sinds 1995 organiseert de provincie Antwerpen in recreatiedomein het Zilvermeer in Mol het festival voor kinderen Pennenzakkenrock. De voorbije twee jaar werd daarvoor de externe firma VOF Relax ingeschakeld, maar na een negatieve evaluatie werd het contract opgezegd.

VOF Relax organiseert daarom eigen festivals, met de naam PZR Kempen, PZR Beach en PZR Ardennes. Volgens de provincie werd de afkorting van Pennenzakkenrock, PZR, gebruikt om scholen te misleiden.

Een rechter heeft nu geoordeeld dat de afkorting PZR een inbreuk op de merkenrechten van de provincie is. Relax mag de afkorting niet meer gebruiken. Doet de firma dit toch nog, dan kan er een dwangsom van 1.250 euro per inbreuk volgen, tot maximaal 500.00 euro.

"Al onze medewerkers reageren opgelucht", zegt N-VA-gedeputeerde Bruno Peeters. "Uitpakken met een festival onder quasi dezelfde naam was duidelijk niet correct. Heel wat scholen werden misleid en hebben onder druk en per vergissing al betaald voor het festival van Relax. We hopen dat VOF Relax haar conclusies trekt en de scholen ook terugbetaalt."

Het officiële Pennenzakkenrock vindt dit jaar plaats op 27 juni. Onder anderen De Romeo's, Sam Gooris en Femke & The Big Sisters treden er op. Op diezelfde dag organiseert Relax ook een kinderrockfestival in het Sportacentrum in Tongerlo. Staan op het podium: Maureen, Laura Omloop en DJ F.R.A.N.K.