Scheepvaartverkeer ondervindt nog hinder van regenval

Na de overvloedige regenval van gisteren is het waterpeil sinds gisteravond op de meeste plaatsen in Vlaanderen weer aan het dalen. De Civiele Bescherming houdt hier en daar nog enkele grachten in de gaten en en plaatselijk is het uitkijken voor wegverzakkingen. De grootste hinder is er voor het scheepvaartverkeer in Oost- en West-Vlaanderen.

In Deinze (foto in tekst) was vanochtend het gemeentelijk rampenplan nog altijd van kracht, maar dat is in de loop van de voormiddag afgeblazen. Er is de hele nacht water weggepompt.

"De waterstanden van de Leie blijven hoog, maar het rampenplan is niet langer noodzakelijk", zegt burgemeester Jan Vermeulen. "Er worden geen woningen meer bedreigd. We blijven wel pompen in deelgemeente Meigem en blijven ook zandzakjes vullen." Ook in Brakel, Oudenaarde, Geraardsbergen en Zwalm is de situatie onder controle.

Gisteren was de toestand ook kritiek in het zuiden van de regio Kortrijk en rond Roeselare. De Heulebeek was op verschillende plaatsen buiten haar oevers getreden en het park van Heule liep onder. Ook de Leie bereikte een kritiek peil. Maar grote problemen zijn er afgelopen nacht niet meer geweest.

Civiele Bescherming blijft in de weer

In Ingelmunster, Izegem, Ruiselede, Melle en Deinze is de situatie enigszins anders. Daar zijn agenten van de Civiele Bescherming nog steeds water aan het wegpompen uit grachten die dreigen over te lopen. Verwacht wordt dat de Civiele Bescherming ook de komende dagen ter plekke zal blijven om waterschade aan huizen en andere gebouwen te voorkomen.

De Vlaamse Milieumaatschappij roept op om de hele week waakzaam te blijven, vooral in de gebieden rond het Benedenscheldebekken en langs de Grote en de Kleine Molenbeek. Overigens zou de regen die vandaag nog valt niet meer tot bijkomende overstromingen leiden.

Veel sluizen gesloten

Vandaag ondervindt vooral het scheepvaartverkeer nog hinder door de zware regenval. Aan verschillende sluizen in Oost- en West-Vlaanderen ligt het scheepvaartverkeer stil.

In beide provincies staat het waterpeil van de waterwegen hoog tot zeer hoog. Om het gevaar voor wateroverlast in de regio Brugge zo veel mogelijk te beperken is de keersluis in Beernem op het kanaal Gent-Oostende sinds gisteravond dicht. Ook in Gent zijn de keersluizen sinds maandag gesloten.

Waterwegen en Zeekanaal meldt dat er momenteel volop water wordt afgevoerd in de richting van de Boven-Zeeschelde. Meer informatie over de meest actuele waterstanden en verwachtingen op www.waterstanden.be.

Wegverzakkingen door dooi en regen

Op de verkeerswisselaar in Zwijnaarde van de E40 naar de E17 was er vanmorgen lange tijd hinder door een wegverzakking. De hinder sleepte zolang aan omdat het vers gegoten asfalt nog moest drogen. De wegverzakking was het gevolg van de recente dooi en hevige regen.

Ook op de E19 in Zemst richting Brussel was er een gat in het wegdek en vond er een noodherstelling plaats.