VS-economie boert verrassend achteruit

De economie van de Verenigde Staten is in het laatste kwartaal van 2012 gekrompen met 0,1 procent. Dat was al niet meer gebeurd sinds het tweede kwartaal van 2009. De krimp was niet verwacht en zou te maken hebben met minder defensie-uitgaven, dalende exportcijfers en slabakkende groei in de voorraden van bedrijven.

In het derde kwartaal van vorig jaar liet de Amerikaanse economie nog een groei van 3,1 procent optekenen. De krimp in het laatste kwartaal is enigszins verrassend, want de binnenlandse consumptie en de investeringen zaten in de lift.

Over het hele jaar 2012 is de Amerikaanse economie wel gegroeid met 2,2 procent.

Het nieuws over een krimp en het feit dat het consumentenvertrouwen weer is gedaald leiden tot twijfel over de duurzaamheid van de groei van de VS-economie. Sommige economen vrezen dat de beslissing om drastisch te besparen bij de overheid door minder uit te geven negatieve gevolgen kan hebben.