1,2 miljoen snelheidsduivels betrapt in 2012

Voor het vijfde jaar op rij heeft de federale wegpolitie vorig jaar meer snelheidsovertredingen vastgesteld dan in het jaar ervoor. In totaal zijn in 2012 1,2 bestuurders betrapt op te snel rijden. Daarnaast onderwierp de politie ook 270.000 bestuurders aan een alcoholcontrole.

Vorig jaar zijn in totaal 1.243.490 snelheidsovertredingen vastgesteld. Het grootste deel (653.043) gebeurde door controles met mobiele radars.

De trajectcontrole, die in juni 2012 ingevoerd is op de E17 in Gentbrugge, was meteen goed voor 46.655 overtredingen. Voor de trajectcontrole in de tunnel van Cointe (Luik) zijn nog geen cijfers omdat die pas eind vorig jaar opgestart werd. De wegpolitie kondigt trajectcontroles op nieuwe plaatsen aan, in samenwerking met de gewesten. Daarnaast is er een project met semi-mobiele radars ter hoogte van wegwerkzaamheden.

Via de traditionele vaste flitspalen zijn 523.526 snelheidsovertredingen vastgesteld.

Naast snelheid focust de politie ook op alcohol in het verkeer. Vorig jaar zijn 270.875 bestuurders gecontroleerd en 2,4 procent van hen bleek onder invloed te rijden. 

In 2011 stierven 858 mensen op de Belgische wegen, maar voor 2012 zijn er nog geen cijfers. Van Europa moet dat cijfer dalen naar 420. "We hebben nog veel werk, maar we zullen alles wat we kunnen in het werk stellen om dat cijfer te halen", zegt Michaël Jonniaux van de wegpolitie.