"40 miljoen is te weinig om noden te dekken"

De bijna 40 miljoen euro die de Vlaamse regering uittrekt om scholen te bouwen, is niet genoeg om alle noden te dekken. Dat heeft topvrouw Raymonda Verdyck van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Enkel voor het eigen net had het GO! met 82 miljoen al ruim het dubbele gevraagd. Bovendien vallen een heleboel steden uit de boot, zegt ze.

De Vlaamse regering trekt 39 miljoen euro uit voor nieuwe plaatsen in het onderwijs, waarvan met 20 miljoen het leeuwendeel naar Antwerpen gaat. Gent en Brussel krijgen 6 miljoen extra, maar steden als Mechelen grijpen helemaal naast de prijzen.

"Gent en Antwerpen hadden de grootste noden", erkent ook Verdyck. "Maar wij hadden zelf nog een hele reeks andere steden op ons lijstje staan, die nu uit de boot vallen." Het gaat ook enkel om de scholen zelf, terwijl net zo goed voor leerkrachten en inrichting extra geld nodig is.

Bovendien loopt ook het prijskaartje voor de renovatie van de bestaande scholen hoog op. Er is nood aan zo'n 2 miljard euro, schat Verdyck, "voor het gemeenschapsonderwijs alleen en gewoon om alle gebouwen in stand te houden".

Het gebruik van modulaire units - zeg maar kwaliteitsvolle containerklassen - is in elk geval geen duurzame oplossing, aldus nog Verdyck. Toch kan het vaak niet anders, "omdat we veel te laat weten wanneer de centen komen".

De topvrouw van het gemeenschapsonderwijs erkent dat de budgettaire situatie momenteel moeilijk is, maar vraagt de regering niettemin de nodige visie op lange termijn.