"Ben geen flamingant maar wel goede Vlaming"

Jan Briers, de kersverse gouverneur van Oost-Vlaanderen, geeft toe dat de N-VA een schitterend idee heeft gehad om een onafhankelijke kandidaat te zoeken om André Denys op te volgen. In "Terzake" bevestigde hij met zo veel woorden dat "sociaal-democratisch" een heel goede omschrijving van hem is.

"Ik zie het helemaal zitten", zegt Briers. "De Oost-Vlamingen hoeven zich niet ongerust te maken. De gouverneur is er klaar voor." Briers wil duidelijk de geruchten de kop indrukken als zou hij "onervaren" zijn.

Daarnaast profileert hij zich duidelijk als partijloos. "Ik ben geen flamingant, maar wel een goede Vlaming. De N-VA heeft daar eigenlijk geen uitstaans mee, want in alle Vlaamse partijen zitten er goede Vlamingen. Zij (de N-VA, nvdr.) hebben mij gekozen omdat ik niet partijgebonden was."

En Briers heeft "ja" gezegd "omdat het een ongelooflijke eer is". Maar hij laat er geen twijfel over bestaan: "Was die vraag gekomen van groen, blauw of rood ja ik ook ja gezegd."

SP.A-senator Bert Anciaux heeft Jan Briers wel eens omschreven, als sociaal-democraat. "Dat is heel goed omschreven", reageert Briers. Hij is de N-VA wel dankbaar dat ze hem heeft gevraagd, "maar ook meneer Peeters en mevrouw Rutten omdat ze een oplossing hebben gevonden, want het ging de slechte weg op met de politiek".

Briers staat vooral bekend als een netwerker en een lobbyist, en hij is van plan die capaciteiten te gebruiken als gouverneur.