"Zonder regenwoud geen wind of regen meer"

Grote wouden spelen een erg belangrijke rol bij het ontstaan van regen en wind in de wereld. Het belang van condensatie en verandering in druk is tot nu toe zwaar onderschat in studies over het weer. Dat zegt een Russisch-Australische studie, die vandaag in New Scientist is verschenen.
AP2001

Het verschil in temperatuur tussen twee gebieden is de belangrijkste motor voor het ontstaan van wind en regen. Althans, dat was het uitgangspunt van de gangbare weermodellen tot vandaag.

Maar een studie die in New Scientist is voorgesteld, stelt dat in vraag. Nog nooit is er uitgebreid theoretisch onderzoek gedaan naar de condensatie van miljarden liters water boven grote regenwouden. De verandering van druk die daardoor ontstaat, veroorzaakt wind. Dat principe is wel bekend, maar er werd in de modellen nooit echt zwaar belang aan gehecht.

"Het is nochtans een erg sterk mechanisme dat het weer over de hele wereld bepaalt", zegt de Australische co-auteur van de studie Douglas Sheil. De hoeveelheid regenwouden in de wereld bepaalt dus wind en regen over de hele wereld.

En wat als de regenwouden verdwijnen? "Volgens de huidige theorieën zou er dan 10 tot 30 procent minder regen vallen dan nu. Maar volgens ons model zou er tot 90 procent minder regen vallen", zegt Sheil. Om verwoestijning tegen te gaan, pleiten de onderzoekers er dan ook voor om de regenwouden beter te gaan beschermen, ontbossing tegen te gaan en om waar mogelijk ook bossen opnieuw aan te planten.

2008 AP
AP2011