Amerikaanse schuldplafond tijdelijk verhoogd

In de Verenigde Staten hebben Republikeinen en Democraten een compromis over een tijdelijke verhoging van het schuld bereikt. Vandaag heeft de Senaat het akkoord goedgekeurd, en eerder deze maand deed ook het Huis van Afgevaardigden al hetzelfde.

De omvang van de Amerikaanse staatsschuld bereikt midden februari al het wettelijk toegestane maximum van 16,4 biljoen dollar (zo'n 12.000 miljard euro). Door het compromis dat nu is gesloten, kan de overheid in elk geval de komende 3 maanden nog haar rekeningen betalen.

Het schuldenplafond wordt op 19 mei verhoogd met het bedrag dat het ministerie van Financiën tussen het verlopen van het huidige maximum en die datum leent. Zo wordt voorkomen dat er plots drastische bezuinigingsmaatregelen moeten worden doorgevoerd: de zogenoemde fiscal cliff.