Buschauffeur ongeval Sierre reed niet te snel

De buschauffeur van de verongelukte bus in Sierre, in Zwitserland, reed niet te snel en was kort voor het ongeval niet aan het bellen of sms'en. Dat heeft het parket in Zwitserland definitief bevestigd. Het parket tast daarmee nog steeds in het duister over een mogelijke oorzaak. Bij het ongeval in een Zwitserse tunnel, in maart vorig jaar, kwamen 28 mensen om het leven, onder wie 22 kinderen.

"Tien maanden na de feiten bevestigt de expertise van de beelden van de videobewakingscamera’s van de tunnel samen met 3D-bewerking de resultaten van de voorgaande analyses met betrekking tot de snelheid en het traject van de autocar", laat de Zwitserse procureur in een persbericht weten.

De buschauffeur reed tijdens de laatste honderden meters voor de botsing tegen de tunnelmuur "wel degelijk in de orde van grootte van 99-100 kilometer per uur". Eerder onderzoek van de tachograafschijven had dat al aangegeven.

Uit de telefoniegegevens van de gsm van de chauffeur blijkt dan weer dat de chauffeur zeker niet aan het telefoneren of sms'en was in de laatste minuten of seconden voor het ongeval. "Bovendien maken de uitgewisselde berichten geen gewag van een of ander specifiek probleem", klinkt het in het persbericht.

Het parket heeft met andere woorden nog geen idee wat de busramp in Sierre heeft veroorzaakt. Het wacht nu nog op twee verslagen: een cardiologisch verslag over mogelijke hartproblemen van de chauffeur en een verslag over de medicijnen die hij nam.

"Van zodra deze expertiseverslagen ingediend zijn, zal de ondergetekende procureur een syntheseverslag van het strafonderzoek opmaken en een eindbeslissing nemen", luidt het.