Chinezen hacken informaticasysteem New York Times

De voorbije maanden hebben Chinese hackers het informaticasysteem van de krant The New York Times gekraakt. De krant heeft het nieuws zelf bekendgemaakt. De hackers zijn erin geslaagd om de paswoorden van journalisten en medewerkers te bemachtigen, maar intussen heeft de krant met de hulp van specialisten in computerbeveiliging orde op zaken kunnen stellen.

De aanvallen kwamen er nadat de krant op 25 oktober een artikel had gepubliceerd waarin werd onthuld dat de entourage van de Chinese premier Wen Jiabao miljarden dollars had opgestreken via zakelijke contracten.

Volgens specialisten hebben de hackers methodes gebruikt die ook gebruikt worden door het Chinese leger. Zo konden ze bijvoorbeeld het mailverkeer van de chef in Sjanghai inkijken. Hij had het onderzoek naar de entourage van Wen Jiabao gevoerd. 

"De experten hebben geen bewijs gevonden dat er gevoelige mails of bestanden zouden gedownload of gekopieerd zijn", zegt Jill Abramson, hoofdredacteur van The New York Times. Er zijn ook geen gebruikersgegevens gestolen. Volgens de krant was de actie een onderdeel van een grotere spionagecampagne tegen Amerikaanse media die over Chinese leiders en bedrijven berichten.

Het volledige verhaal kunt u hier lezen.