Denderleeuwse liberalen leggen zich neer bij één schepen

Open VLD/Plus heeft zich in Denderleeuw neergelegd bij één schepenmandaat. Het vormen van een bestuursploeg in de gemeente zat wekenlang muurvast, onder meer wegens verdeeldheid over de zetelverdeling.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober zat de politieke situatie in Denderleeuw wekenlang muurvast. De blokken N-VA/CD&V en SP.A/Open VLD hadden beide evenveel zetels en stonden lijnrecht tegenover mekaar. Na bemiddeling van gouverneur André Denys werden daarop inhoudelijke gesprekken opgestart tussen de N-VA, CD&V en Open VLD die nu intussen - op de laatste werkdag van Denys - een bestuursploeg gevormd hebben.

Kersvers burgemeester Jan De Dier (N-VA, grote foto) is dan ook opgelucht. "Ik ben zeer tevreden dat we eindelijk een coalitie hebben in Denderleeuw", zegt hij daarover op Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Het is moeilijk geweest, maar we moeten nu onze verantwoordelijkheid nemen en naar de toekomst kijken, niet meer naar het verleden."

Volgens De Dier hebben de liberalen in Denderleeuw ingezien dat er geen andere manier was om tot een stabiele coalitie te komen. "Inhoudelijk ging het praten relatief vlot, het verdelen van de mandaten iets moeilijker, maar we zijn nu uiteindelijk toch geland."

De N-VA levert de burgemeester, de OCMW-voorzitter die ook schepen van Sociale Zaken wordt, de voorzitter van de gemeenteraad en nog een schepen. CD&V mag 3 schepenambten invullen en Open VLD/Plus sleept slechts één mandaat uit de brand. De liberalen hadden er lange tijd twee gevraagd. "Het is een krappe ploeg, maar ik heb er alle vertrouwen in", besluit De Dier.