DuBus maakte beste Belgische perscartoon

Cartoonist DuBus heeft de grote prijs Press Cartoon Belgium (PCB) gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn cartoon over de dood van politicus Michel "Papa" Daerden in La Dernière Heure. De tweede prijs gaat naar Gal, de huiscartoonist van Knack.
1e prijs: duBus - La Dernière Heure

Voor de 14e editie van de PCB waren 21 cartoonisten genomineerd, met 101 cartoons die in 2012 in de Belgische pers zijn gepubliceerd. De grote prijs is 6.000 euro waard, de tweede en de derde prijs elk 800 euro.

2e prijs: Gal - Knack

3e prijs: Saive - Le Soir

Press Cartoon Europe

Ook de Europese perscartoonprijzen (PCE) zijn toegekend. Voor deze vierde editie hadden ruim honderd cartoonisten uit 34 Europese landen 274 werken ingestuurd. De grote prijs is dit jaar in de wacht gesleept door Michel Cambon. De winnaar krijgt naast een cheque van 8.000 euro, ook een bronzen trofee ontworpen door Ever Meulen. De tweede en de derde prijs zijn goed voor elk 1.000 euro.

1e prijs: Michel Cambon - La terre de chez nous (Frankrijk)

2e prijs: Joep Bertrams - De Groene Amsterdammer (Nederland)

 

3e prijs: Sergei Tunin - Courrier International (Frankrijk)

De prijzen worden op 13 juli overhandigd in Knokke-Heist, bij de opening van het 52e Internationaal Cartoonfestival. De winnende en genomineerde cartoons zullen er te zien zijn op een tentoonstelling.