Gaan "de boekskes" te ver?

Het reportagemagazine "Koppen" heeft enkele BV's en ex-medewerkers laten getuigen over de praktijken van de roddelpers, gemeenzaam "de boekskes" genoemd. In "Reyers laat" reageerde Frederik De Swaef, hoofdredacteur van Story op de reportage.

Uit gesprekken met ex-medewerkers, die niet voor de camera wilden getuigen, blijkt dat journalisten die voor "de boekskes" werken hun bronnen nauwelijks checken en als ze dat wel doen geen rekening houden met wat de BV in kwestie vertelt. Ook zouden BV's onder druk gezet worden om mee te werken met "de boekskes", anders krijgen ze slechte publiciteit.

De druk op medewerkers van de populaire bladen om te scoren met primeurs is erg groot. "Als je een primeur had, dan werd je beloond met een financiële bonus of je kreeg een iPhone of een iPad. Op die manier krijg je natuurlijk journalisten die er alles voor doen en die dus ook wel bereid zijn om een verhaal te publiceren dat maar half waar is", blijkt uit getuigenissen van ex-medewerkers.

"Bagger krijgt je sowieso over je heen"

BV's zoals Goedele Liekens, Gene Bervoets, Helmut Lotti en Wout Bru getuigen in de reportage over hoe zij behandeld worden door "de boekskes".

Goedele Liekens bevestigt dat ze al ettelijke keren met een smeuïg verhaal op de voorpagina van Story stond, zonder dat ze gebeld werd. "Het is bijna elke week je hart vasthouden van wat gaat er nu komen", zegt ze. "Want je weet van niks."

Gene Bervoets kreeg wel een telefoontje van een journalist van Dag Allemaal om zijn reactie te vragen, maar toen hij het verhaal ontkende, werd daar geen rekening mee gehouden. Het verscheen toch. Bervoets stapte naar de strafrechter en het blad moest een rechtzetting publiceren. "Dat soort macht dat die mensen hebben, dat moet tegengehouden worden", zegt hij.

Helmut Lotti geeft geen interviews meer aan "de boekskes". "Als je wel meewerkt met die bladen, krijg je zeven pagina's reclame en als je niet meewerkt, dan krijg je zeven bladzijden bagger. Maar zelfs als je meewerkt, dan komt er sowieso een moment dat je bagger krijgt", zo vat hij het samen.

Wout Bru klaagt vooral aan dat zijn reputatie geschonden wordt en ook mensen uit zijn omgeving lastiggevallen worden. Hij overweegt om een klacht in te dienen.

"Geen verschil met methodiek van de kranten"

Ilse Beyers, hoofdredacteur van Dag Allemaal, vindt de reportage eenzijdig, maar wilde verder niet reageren. Frederik De Swaef, hoofdredacteur van Story, zegt dat hij met veel BV's wel een goede band heeft. Hij vindt het jammer dat de journalisten van Story niet mochten getuigen in de reportage.

"Ik probeer mij in te schrijven in de journalistiek, zoals die door iedereen bedreven wordt in dit land", zegt De Swaef. "Voor mij is er geen verschil in methodiek van werken tussen De Morgen en De Standaard en wij."

Journalist Frank Willemse, die mee aan de wieg stond van de populaire bladen, maar nu vooral als freelancer werkt, denkt dat er wel een verschil is. "Bij de kranten spelen veel meer de feiten. Bij de populaire bladen moeten verhalen gemaakt worden, zodat hun lezers ze tof vinden. Ze brengen meestal meningen over mensen, die als feiten worden voorgesteld."

De Swaef zegt dat zij geen verhalen publiceren waarvan ze niet 100 procent overtuigd zijn dat ze correct zijn. "Want anders lopen we het risico dat de mensen naar de rechtbank stappen of de Raad van de Journalistiek. Bovendien, zijn er niet zoveel BV's in Vlaanderen. Dus mochten wij aan de lopende band mensen schofferen, dan kon ik binnen een aantal maanden mijn blad opdoeken. Ik investeer van 's morgens tot 's avonds in een goede band met zoveel mogelijk BV's."