Guido Belcanto kiest liedjestekst van Rik Dereeper

Rik Dereeper heeft op Gedichtendag de poëziewedstrijd van de cultuurwebsite Cobra.be gewonnen. Dat heeft zanger Guido Belcanto bekendgemaakt bij "De madammen" op Radio 2. Hij zong meteen het lied "Divide et impera?" waarvoor hij de melodie componeerde en Dereeper de winnende tekst schreef.

In twee weken tijd kwamen er 100 teksten binnen voor "Poëzie swingt op Cobra.be". Belcanto ging met 10 teksten die voldoende stemmen verzamelden aan de slag en besliste uiteindelijk als enige jurylid wie de winnaar werd. De zanger was "blij verrast" met het niveau van de teksten. Hij twijfelde tussen "Wie" van Frederik Adams en "Divide et impera?", maar uiteindelijk haalde "Divide et impera?" van Rik Dereeper het.

""Divide et impera?" is het enige gedicht uit de top tien dat mij heeft doen lachen, het is tof en mooi geschreven", zegt Guido Belcanto. "Het is dan wel politiek geladen, maar ik kan er ook achter staan. Het is ook de tekst die het best in de mond ligt om te zingen."

Dereeper is 50 jaar en woont in Rollegem. De ambtenaar schrijft al 25 jaar poëzie en heeft al verschillende wedstrijden gewonnen. Dereeper nam al twee keer deel aan de Cobra-poëziewedstrijd. Twee jaar geleden werd hij nipt tweede. Hij krijgt een cultureel weekend in de Condroz cadeau.

De tekst van "Divide et impera?"

Bart, heb meelij met de Walen
Al blijft dit volk uw kwade vriend
Daar moet de Vlaming eeuwig van balen
Waar hebben deze Walen dat aan verdiend

refrein:
Il n’y a pas des Belges
Maar er is secondelijm
Friet, muziek en voetbal
Meer moet dat voor ons land niet zijn

Bart, ooit bloeiden Waalse mijnen
Ginds was er werk en industrie
Wie leefde arm van bieten en zwijnen
Als had het Vlaamsche schorem anorexie

Bart, de tijden kunnen keren
Wallonië werd een bedelstaf
Toch kan u steeds van Walen nog leren
Zij zetten tijdens feestjes de plaat nooit af

refrein

Bart, ook kilo’s kunnen keren
U maakt zich in dit land te dik
Geen Vlaming houdt van janken en sneren
Hooguit zijn koningshuis mag in de fik

Bart, zelfs kansen kunnen keren
U heeft een burgemeestersjaal
Laat u zich groots in dromen vereren
Ooit wordt u president van elke Waal

refrein

Rik Dereeper