Israël voert luchtaanval in Syrië uit

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben gisteren een konvooi, met wapens bedoeld voor Hezbollah in Libanon, gebombardeerd. Volgens het Syrische regime heeft Israël een militair onderzoekscentrum gebombardeerd. Israël had aan de VS aangekondigd een aanval te zullen uitvoeren.
AP2012

Het Syrische persagentschap SANA beweert dat Israël het Syrische luchtruim heeft geschonden en een bombardement heeft uitgevoerd op een militair complex in Jamraya, in de provincie Damascus. SANA zegt dat het getroffen onderzoekscentrum bijdroeg aan het vergroten van de mogelijkheden van Syrië tot “verzet en zelfverdediging”.

Maar andere bronnen geven aan dat een militair konvooi met wapens voor de Hezbollah in Libanon het doelwit was. Volgens de New York Times en Wall Street Journal hadden de Israëlische gevechtsvliegtuigen het gemunt op een wapenkonvooi in de buitenwijken van Damascus dat ultramoderne luchtafweerwapens vervoerde voor de radicale sjiitische militie Hezbollah in Libanon.

Het konvooi zou Russische anti-radarraketten van het type SA-17 hebben vervoerd die bestemd zouden zijn voor Hezbollah (kleine foto) in Libanon.

De kranten zeggen op gezag van niet nader genoemde Amerikaanse ambtenaren ook dat Israël Washington had verwittigd dat het een luchtaanval in Syrië zou uitvoeren.

Israël zelf heeft nog niet gecommuniceerd over de aanval. Zondag had de Israëlische minister voor Regionale Ontwikkeling Silvan Shalom wel gezegd dat zijn land maatregelen zou nemen om te verhinderen dat vanuit Syrië scheikundige en ultramoderne wapens bij de Hezbollah in Libanon zouden belanden.

Het Syrische regime van Assad steunt de beweging Hezbollah die vanuit Libanon regelmatig Israël onder vuur neemt. Met de SA-17 raketten zouden ze Israëlische gevechtsvliegtuigen, drones en helikopters uit de lucht kunnen schieten. In 2006 heeft Israël gedurende 34 dagen een korte, maar erg bloedige oorlog gevoerd in Libanon tegen Hezbollah.

AP2012

Chemische en biologische wapens

Volgens de Israëlische krant The Jerusalem Post voldoet de beschrijving van het militaire onderzoekscentrum, waar het Syrische persagentschap het over heeft, aan die van de Syrische staatsorganisatie die zich bezighoudt met biologische en chemische wapens.

Israël vreest al langer dat Syrische chemische of biologische wapens in handen van extremisten kunnen vallen door de instabiliteit van hun buurland. Het is niet de eerste keer dat het land daarom aanvallen in het buitenland uitvoert, maar wel erg uitzonderlijk dat Israël Syrië bombardeert. De aanval van gisteren is wellicht een waarschuwing aan het adres van Assad om Hezbollah niet verder te bewapenen.

Syrië en Israël zijn officieel nog steeds in een oorlog verwikkeld. In de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde Israël de strategisch belangrijke Golanhoogvlakte (kleine foto) op Syrië. Hoewel Syrië de hoogvlakte terugeist, is het al decennialang rustig aan de grens tussen beide landen. Het regime van Assad heeft in het verleden nooit wraakacties ondernomen na Israëlische aanvallen. De recentste Israëlische aanval in Syrië dateert al van 2007, toen werd een vermoedelijke kernreactor in aanbouw gebombardeerd.

AP2011