Jan Briers legt de eed af als gouverneur

Jan Briers heeft de eed afgelegd als nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen. Hij deed dat in het Vlaams Parlement bij minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois (N-VA). De 59-jarige Briers volgt André Denys (Open VLD) op. Die gaat met pensioen.

De aanstelling van Briers had heel wat voeten in de aarde. De gedelegeerd bestuurder van het Festival van Vlaanderen was op voorstel van de N-VA voorgedragen door de Vlaamse regering, maar Open VLD had problemen met de manier waarop dat gebeurd was.

De Vlaamse liberalen maken geen deel uit van de Vlaamse regering, maar zitten wel in de federale regering. Die moet een eensluidend advies geven over de aanstelling van een nieuwe gouverneur. Na overleg tussen minister-president Kris Peeters (CD&V) en Open VLD werd dinsdag dan toch een compromis bereikt waardoor de liberalen hun verzet lieten varen, in ruil voor de belofte om een meer transparante procedure uit te werken voor de aanstelling van nieuwe gouverneurs.

Politiek

Na het afleggen van de eed zei Briers dat hij ondanks het politieke gehakketak geen enkel moment aan afhaken heeft gedacht. "Ik was eerst heel verrast, dan vereerd en naarmate de heisa voort ging, werd ik altijd maar enthousiaster", zei hij.

De nieuwe gouverneur heeft naar eigen zeggen geen bindingen met de N-VA of met eender welke andere partij. Zijn gebrek aan politieke ervaring ziet hij niet als een nadeel. "Ik word gewoon benoemd als ambtenaar, als regeringscommissaris, dus men verwacht van mij zeker geen politieke keuzes en politieke visies, integendeel", aldus de nieuwe gouverneur.