Kritische open brief strafpleiters aan Turtelboom

Zes Antwerpse strafpleiters halen vanmorgen in een open brief in De Standaard en De Morgen scherp uit naar het beleid van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). Ze verwijten haar een gebrek aan langetermijnvisie en populisme. Turtelboom vindt de kritiek onterecht.

De zes strafpleiters, Walter Damen, Vic Van Aelst, Thomas Gillis, Bart Vosters, Frederic Thiebaut en Wim Smet, verwijzen in hun brief naar enkele recente voorstellen en beslissingen van de minister.

Vooral het wetsontwerp van Turtelboom om het zogenoemde positief injunctierecht (het recht om een procureur te bevelen een bepaalde zaak te onderzoeken) uit te breiden naar de strafuitvoering, zet kwaad bloed.

Het ontwerp kwam er na de volkswoede die ontstond over de vervroegde vrijlating van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux. Door de toepassing van de wet-Lejeune kwam ze al na het uitzitten van een derde van haar straf in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Het ontwerp noemen de briefschrijvers "je reinste populisme". "U zult wel begrijpen dat wij dit meer beschouwen als stemmengeronsel, waarbij het u enkel gaat om uw positie als minister naar de buitenwereld te verkopen, dan dat u bezorgd bent om een goede strafuitvoering." De zes strafpleiters verwijten de minister dat ze handelt zonder kennis van zaken en bovendien de scheiding der machten in gevaar brengt.

Ook het voorstel van Turtelboom om het pro-Deosysteem te hervormen, kan maar op weinig sympathie rekenen. Ten slotte klagen de schrijvers ook dat de Salduz-advocaten, die verdachten tijdens hun eerste verhoor bijstaan, te weinig worden betaald.

"Alle hervormingsvoorstellen op één hoop"

Minister Turtelboom reageerde in "De ochtend" op de kritiek, die volgens haar onterecht is. Ze ontkent dat ze beslissingen van magistraten kan herroepen. "Ik kan alleen bij wijze van hoge uitzondering vragen om een dossier opnieuw te onderzoeken op vormfouten."

"Het is zo gemakkelijk om de eerste hervorming van de wet-Lejeune sinds 1988 te proberen te torpederen met een artikel dat bij wijze van spreken amper wordt gebruikt", stelt Turtelboom. "Dit zijn zaken die al jaren gevraagd worden, en niet alleen door de maatschappij. Door de hervorming zullen zware misdadigers minder snel kunnen vrijkomen."