Lieten wil dat regionale omroepen zich gaan groeperen

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten wil dat de regionale omroepen, die al enkele jaren gebukt gaan onder de economische crisis, meer gaan samenwerken. Dat is een van de elementen in een discussietekst die ze vandaag voorlegde aan de zenders. De aanbieders van televisie, met Belgacom en Telenet als grootste, krijgen het voorstel om de omroepen voortaan te vergoeden op basis van bereik in plaats van marktaandeel.

De regionale omroepen hebben erg te lijden onder een daling van de advertentie-inkomsten als gevolg van de economische crisis. Bovendien wil marktleider Telenet de auteursrechten voor de zenders drastisch verlagen. Alle omroepen hebben de voorbije jaren dan ook moeten afslanken.

Mediaminister Lieten stelde de zenders vandaag voor om een strikte scheiding te maken tussen de vergunninghouders van het zendgebied, die instaan voor de nieuwsproductie, en de exploitanten. "Per zendgebied blijft er één vergunninghouder, zodat de onafhankelijkheid en het lokale karakter van de nieuwsgaring gegarandeerd blijven", licht Lieten toe. "Die vergunninghouders kunnen zich echter wel groeperen bij een overkoepelende exploitant, die instaat voor de reclamewerving."

De exploitanten mogen ook de randprogramma's, zoals lifestyle- of kinderprogramma's, produceren. "Zo kan er een grotere kwaliteit worden nagestreefd en wordt het makkelijker om adverteerders binnen te halen."

De televisie-aanbieders krijgen het voorstel om de regionale zenders voortaan op basis van bereik in plaats van marktaandeel te vergoeden, met een maandelijks bedrag per abonnee tussen 0,10 en 0,30 euro. Marktleider Telenet betaalt nu 1,69 euro per abonnee per jaar, maar dreigt dat af te bouwen naar 0,18 euro.

"Er is nog geen deal met Telenet, maar er zijn wel al gesprekken", aldus de minister. "Ik denk dat ze zich bij deze regeling kunnen neerleggen."