Premier van Servië waant zich in "Basic Instinct"

Een verborgen cameragrap van de Servische televisie doet aardig wat stof opwaaien. Op de beelden is te zien hoe premier Ivica Dacic wordt geïnterviewd door een schaars geklede dame. Als de vrouw zich even later Sharon Stone waant in de film "Basic instinct", ziet ook de premier dat de dame haar ondergoed thuis heeft gelaten.

Het televisieprogramma Nemoguca misija (Onmogelijke missie) had de Servische premier naar de studio gelokt onder het voorwendsel een interview af te nemen over de politieke situatie van de Balkanlanden. Terwijl de premier zich een weg baant naar de opnamestudio, zien de kijkers dat zijn gesprekspartner enkele kledingstukken uittrekt alvorens ze haar vragen afvuurt. Het gesprek zelf begint eerder onschuldig, tot de vrouw haar benen spreidt. De grimas van Dacic spreekt dan boekdelen.

Het programma valt bij de vakbond van Servische journalisten niet in goede aarde. Zij noemen de tv-uitzending een vorm van pornografie en ze eisen dat er een onderzoek komt. Wie ook niet tevreden is, is de vakbond van de politie. Naar eigen zeggen was de bewaking van de premier niet op de hoogte van de plannen van de tv-makers. "De veiligheid van de premier kan door zo een gebrek aan informatie in het gedrang komen", klinkt het daar.

De premier zelf kan er hartelijk om lachen. Hij is zeker niet boos, want hij omarmt de journaliste achteraf. Beelden van het incident gaan alleszins de wereld rond. Tot dusver zagen 2,6 miljoen mensen de verlekkerde blik van de Servische regeringsleider.

lees ook