Rusland "erg bezorgd" over Israëlische aanval

In Rusland wordt met "grote bezorgdheid" gereageerd op het nieuws dat Israël een luchtaanval in Syrië heeft uitgevoerd. "Als dat klopt, dan gaat het om een onaanvaardbare schending van het VN-charter", zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Ook Iran heeft de aanval veroordeeld.
AP2013

"Als deze informatie bevestigd wordt, dan hebben we te maken met niet uitgelokte aanvallen op het grondgebied van een soevereine staat. Dat is een flagrante en onaanvaardbare schending van het VN-Charter, welke ook de motieven zijn", aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Rusland en China hebben Syrië binnen de VN altijd verdedigd. Anderzijds is de relatie tussen Israël en Rusland door het aanhalen van de economische banden de voorbije jaren aanzienlijk verbeterd.

Vergelding

Ook Iran veroordeelt de Israëlische luchtaanval. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft het over "brutale agressie die bewijst dat de terroristen die Syrië kapot willen maken op een lijn staan met de Zionisten van Israël".

Tussen de lijnen door laat het land ook uitschijnen dat het een vergelding voor de aanval niet uitsluit. Volgens het persbureau Fars heeft een viceminister van Buitenlandse Zaken gezegd dat de aanval "serieuze gevolgen zal hebben voor Israël".

Ook de Syrische ambassadeur in Libanon laat verstaan dat de aanval misschien niet onbeantwoord zal blijven. Volgens hem is Syrië in staat om onverwacht terug te slaan tegen Israël.

Israël zelf wil, "om veiligheidsredenen", bevestigen noch ontkennen dat het gisteren een aanval in Syrië uitvoerde. Vijf jaar geleden, bij een bombardement op een kernreactor in aanbouw in het noorden van Syrië, werd eenzelfde scenario gevolgd.