Vanackere onder vuur in Kamer over Arco en Belfius

In de Kamer heeft minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) kritiek gekregen over het akkoord tussen Belfius en Arco, de financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging ACW. "Maar het is niet aan mij om daar iets over te zeggen", zegt Vanackere.

Arco, dat door de val van Dexia in zware problemen zit, heeft een nieuw systeem van winstdeling opgezet samen met Belfius. Dat schrijft De Tijd vanmorgen. Het gaat om Elia-aandelen, die Arco heeft verkocht aan Belfius, maar waarvoor het wel nog een dividend krijgt. Het nieuws komt er na het nieuws over een akkoord tussen Arco en Belfius over de overname van de winstbewijzen.

Verschillende parlementsleden wilden van minister Vanackere -van ACW-signatuur- weten wat de regering hiervan vindt. "Wanneer komt er eindelijk een einde aan deze incestueuze verhouding tussen Arco/ACW en Belfius", vraagt Jean-Marie Dedecker. "Deze saga heeft de belastingbetaler al miljarden gekost."

Vervelender voor Vanackere is dat er ook van coalitiepartner Open VLD felle kritiek komt. Kamerlid Luk Van Biesen eist van Vanackere dat hij duidelijkheid brengt over alle transacties tussen Belfius en Arco.

Maar volgens Vanackere gaat het om een commercieel akkoord tussen de bank en Arco. "En het is niet aan een minister om daarop commentaar te geven." In "Villa politica" zegt Vanackere dat hij zich niet aangesproken voelt door de kritiek. "U hebt gelijk dat u duidelijkheid eist, maar u moet die vragen aan de betrokken partijen, niet aan mij."

Ook Alexander De Croo (Open VLD), net als Vanackere vicepremier in de federale regering, heeft vragen bij het hele verhaal. "Er is ook een ethische kant aan het verhaal. Het is de keuze van het ACW, maar als je het zelf vaak over ethiek hebt, dan kan je jezelf wel eens tegenkomen als je dan toch eieren voor je geld kiest."