Volgograd heet weer (af en toe) "Stalingrad"

De stad Volgograd in Rusland zal het komende jaar opnieuw "Stalingrad" heten op militaire feestdagen. Op de beslissing van het stadsbestuur komt veel kritiek.
AP2003
Het monument "Rodina Mat Zavet" herdenkt de belegering van Stalingrad.

De Slag bij Stalingrad, waarbij de Duitse nazitroepen de stad in de Sovjet-Unie maandenlang belegerden, was een orgelpunt in de Tweede Wereldoorlog. Het Rode Leger bracht de troepen van Hitler in het voorjaar van 1943 een vernietigende nederlaag toe.

Dit jaar is dat 70 jaar geleden en dat wordt op verschillende dagen herdacht. Vandaag en zaterdag zijn er plechtigheden, maar ook op 9 mei, 22 juni, 23 augustus, 2 september en 19 november zijn er militaire feestdagen. Op al die dagen dit jaar zal de stad Volgograd opnieuw Stalingrad heten. Ook kunnen mensen een rondrit door de stad maken in een Stalin-bus. De beslissing is omstreden.

De stad werd in 1925 Stalingrad genoemd, maar in 1961, 8 jaar na de dood van Stalin, kreeg de stad de naam Volgograd. De nieuwe Sovjet-leiders wilden werk maken van de "destalinisering". Veel inwoners van de Sovjet-Unie hadden immers barre herinneringen aan de regeerperiode van Stalin.

Historici beschouwen hem als een wreedaardige dictator en een massamoordenaar. Velen hebben felle kritiek op de beslissing van het stadsbestuur om de stad weer even Stalingrad te noemen.