Winstbewijzen voor 110 miljoen euro van ACW naar Belfius

De bank Belfius en de christelijke arbeidersbeweging ACW hebben na lang onderhandelen een akkoord bereikt over de omstreden winstbewijzen. Die worden omgezet in een lening, waarop de christelijke koepel jaarlijks 6,25 procent krijgt.

Belfius koopt de winstbewijzen van het ACW over voor 110 miljoen euro. Twee derde van dat bedrag (60,4 miljoen euro) wordt onmiddellijk omgezet in een lening "van het eeuwigdurende principe". Op die lening krijgt het ACW jaarlijks 6,25 procent. Volgens de christelijke koepel gaat het om "een marktconforme vergoeding".

De rest wordt gespreid over de komende jaren betaald.

Door de lening blijven het geld en de winsten erop nu bij de bank zelf. In een mededeling zegt het ACW dat dat een logisch gevolg is van de nieuwe situatie van de bank, die anderhalf jaar geleden in handen van de overheid kwam.

"Met het huidige akkoord wordt de commerciële relatie in een aangepaste vorm gegoten", klinkt het bij ACW. "We beseffen dat we met sterk ingekrompen middelen verder moeten", zegt voorzitter Patrick Develtere. “Samen met onze vele vrijwilligers blijven we werken aan honderden sociale projecten, lokaal en regionaal.”

Winstbewijzen erg omstreden

Het ACW heeft de winstbewijzen al in handen sinds Bacob in de jaren 90 opging in de Frans-Belgische Dexia-groep. Het gaat om een soort vergoeding omdat de christelijke arbeidersbeweging een pak klanten aanbrengt.

De winstbewijzen van het ACW zijn politiek erg omstreden. Arco, de financiële poot van het ACW, wordt als een van de hoofdaandeelhouders mee verantwoordelijk gehouden voor de val van Dexia. Voor de Arco-aandeelhouders, vaak ook kleine spaarders, staat de overheid garant.

Onder meer CD&V (gelieerd met het ACW) verdedigt de overheidsgarantie voor de Arco-spaarders. Maar onder meer de N-VA heeft een probleem met de overheidsgarantie. Ook Open VLD heeft al laten verstaan dat de partij de deal onethisch vindt.