1 op de 9 Belgen gebruikt slaap- of kalmeerpillen

Elf procent van de Belgen heeft het afgelopen jaar vaak slaap- of kalmeermiddelen gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek van TestAankoop bij meer dan 3.000 mensen. Slaapproblemen en ingrijpende levensgebeurtenissen zijn meestal de aanleiding om te starten met medicatie.

Volgens psychiater Dirk De Wachter is het percentage mensen dat kalmeermiddelen neemt zelfs nog hoger. In Terzake zei De Wachter dat het een onderschatting is. Hij geeft toe dat de geneeskunde het fenomeen in de hand werkt, net zoals de farmaceutische industrie, maar mensen vragen ook zelf vaak om een pil, een vlugge oplossing zonder daar verder bij na te denken. 

Uit het onderzoek van TestAankoop blijkt ook nog dat twaalf procent van de mensen die kalmeer- of slaapmiddelen gebruiken, dat doet zonder medisch voorschrift, en dat zes procent het middel niet in de apotheek koopt.