"De forellenopera" wint Groene Waterman Prijs

De Australische schrijver Matthew Condon heeft De Groene Waterman Prijs gekregen voor zijn roman "De forellenopera". "Mendelssohn op het dak" van Jiri Weil wint de publieksprijs. De prijs gaat uit van de boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen.

Met De Groene Waterman Prijs wordt jaarlijks een boek bekroond "dat over het hoofd werd gezien in de mainstream boekenmedia".

Dit jaar besloot de jury om Condons "De forellenopera", vertaald door Gerda Baardeman en Wim Scherpenisse, in de bloemen te zetten. Het winnende boek "is een groot historisch en tevens maatschappijkritisch epos dat zich afspeelt op het podium van de vorige eeuw, een literaire opera waar in het slotakkoord al de lijnen samenvallen in een ontroerende climax", aldus de jury.

De publieksprijs werd opvallend genoeg toegekend aan Jiri Weil, een Tsjechische schrijver die al in 1959 overleed. In zijn boek "Mendelssohn op het dak", vertaald door Kees Mercks, wordt "de wijze waarop de gewone man met het Nazi-bewind moest zien om te gaan indringend beschreven", luidt het.

De andere genomineerden voor de prijs waren Melinda Nadj Abonji ("Duiven vliegen op"), Arno Geiger ("De oude koning in zijn rijk"), David Graeber ("Schuld"), Stephen Greenblatt ("De zwenking") en Koen Peeters ("Duizend heuvels").