"Hou de Wetstraat proper, veeg voor eigen deur"

Ex-minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) sneert naar minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) die gisteren zei dat de loopbaan verlengd moet worden. "Niet zijn departement", zegt Van Quickenborne in "De ochtend" op Radio 1.

"Het is belangrijk dat als we de Wetstraat proper willen houden, dat iedereen eerst voor eigen deur veegt", zegt Van Quickenborne enigszins cryptisch op de vraag of zijn partijgenoot en minister van Pensioenen Alexander De Croo dit onderwerp niet beter op de agenda had gezet.

"Als het gaat over hervormingen, moeten de ministers eerst in het eigen departement kijken. De oproep van collega Vanackere (foto onder) is niet slecht bedoeld, denk ik, maar Alexander De Croo en deze regering werkt er al aan."

"Het is één zaak om het te zeggen, maar je moet het ook doen, en Alexander De Croo doet het. Hij is bezig met nieuwe hervormingen: het onbeperkt bijverdienen en de hervorming van het overlevingspensioen. Allemaal met de bedoeling om mensen langer te laten werken."

"Wat betreft fiscaliteit, is binnen de regering het engagement aangegaan om in de commissies van Kamer en Senaat de fiscaliteit te vereenvoudigen en hervormen. Er zijn te veel aftrekposten en te veel tarieven. Het systeem moet drastisch eenvoudiger en de eerste stappen moeten nu gezet worden. Ik zou graag hebben dat de collega van Financiën (Vanackere, red.) zich daarover expliciet uitspreekt."

Van Quickenborne kan Kortrijkse sjerp omgorden

Van Quickenborne is vanaf morgen officieel de burgemeester van Kortrijk. Hij was een maand geschorst van het ambt omdat hij te grote affiches had geplaatst tijdens de kiescampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

"Ik ben eigenlijk al een maand de facto bezig als burgemeester. Het enige verschil is dat ik geen papier heb mogen tekenen en dat ik er geen vergoeding voor gekregen heb", zegt Van Quickenborne. "Ik ben eigenlijk een maand lang voltijdse vrijwilliger geweest."

"We zijn gestart met het ambitieuze traject: "Kortrijk spreekt", waarbij we 100 wijkcomités hebben bevraagd of aan het bevragen zijn. We vragen ze drie prioriteiten te formuleren voor hun wijk en we willen hun mening weten over de tien grote stadsprojecten die de coalitie heeft. Tegen de lente gaan we ons plan voor een nieuw Kortrijk dan bekendmaken."

"We willen Kortrijk tonen -aan de eigen bevolking en aan mensen buiten de stad- als een stad met de allures van een grote stad, een verrassende stad waar veel dingen gebeuren. Tegelijkertijd willen we Kortrijk betaalbaar houden, met de charme van een dorp. Dat wordt namelijk de uitdaging van de toekomst: het vinden van een betaalbare woning."

"We hebben ook een waarschuwing gekregen van de gouverneur van West-Vlaanderen dat we in slechte financiële papieren zitten (er is sprake van een tekort van 11 miljoen euro, red.). We gaan niet gemakkelijkheidshalve de belastingen voor de burgers en de bedrijven verhogen, maar zullen stevig besparen en diensten beter laten samenwerken. We doen het ook met een schepen minder dan wettelijk is toegestaan en ook dat levert geld op."