"Zeer abnormaal" veel sneeuwdagen in januari

De 13 sneeuwdagen van afgelopen maand maken van januari op dat vlak een "zeer abnormale" maand. Dat betekent dat zoiets maar eens om de 10 jaar gebeurt. Voor het overige was januari een heel gemiddelde maand, aldus het Koninklijk Metereologisch Instituut (KMI).

Enkel de lage zonneschijnduur (36,3 uur) noemt het KMI in haar klimatologisch maandoverzicht "abnormaal", wat betekent dat het zich om de 6 jaar voordoet. In januari schijnt de zon anders gemiddeld 59 uren. Het laagterecord dateert van 2004, toen de zon 34 uur scheen.

Ondanks de vele sneeuwdagen en de vele neerslag op de laatste dagen van de maand, was januari minder nat dan normaal. In Ukkel werd 53,6 mm neerslag gemeten. De normale waarde is 76,1 mm. De neerslag van de afgelopen maand is wel op zo goed als evenveel dagen gevallen als gemiddeld het geval is. In januari 2013 regende het 19 dagen, anders valt er in die maand op gemiddeld 19,2 dagen neerslag.

De gemiddelde temperatuur lag vorige maand op 2,1 graden, net iets minder dan de gemiddelde temperatuur in januari, die op 3,3 graden ligt. De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg dan weer 4,1 graden, en de gemiddelde minimumtemperatuur lag exact op het vriespunt.