Abnormaal veel bedrijven failliet in januari

Afgelopen maand gingen in ons land 1.147 bedrijven failliet. Dat zijn er 40,4 procent meer dan in januari vorig jaar en een record voor de maand januari. De cijfers komen van het onderzoeksbureau Graydon

In het Brussels Gewest steeg het aantal faillissementen met 54 procent In Vlaanderen en Wallonnië met bijna 30 procent.

Een absoluut maandrecord werd net niet gebroken: in september 2012 werden 1.187 faillissementen genoteerd. Graydon merkt wel op dat de faillissementenevolutie een cyclisch verloop kent, waarbij het  hoogste aantal faillissementen normaal in de periode september-oktober wordt genoteerd, terwijl januari in het verleden steeds lagere cijfers gaf.

Ook het aantal banen dat verloren gaat als direct gevolg van het faillissement van de werkgever, piekt. De bedrijven die in januari failliet gingen, gaven werk aan 2.583 mensen. Het gaat volgens Graydon om het zwaarste cijfer van de afgelopen tien jaar.