Beersel verwerpt motie van Weyts (N-VA) over BHG

De gemeenteraad van Beersel heeft de motie verworpen van Ben Weyts (N-VA) om niet deel te nemen aan de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap (BHG).

In het akkoord over de zesde staatshervorming komt er overleg binnen het Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap. Het is de bedoeling om de samenwerking tussen Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant te versterken.

Alle gemeenten uit Vlaams-Brabant moeten er dus aan meewerken, maar N-VA-kopstuk Ben Weyts roept alle gemeenten in de provincie op om dat niét te doen. Volgens hem is de BHG "een vehikel om de Franstaligen perspectief te bieden op de uitbreiding van Brussel". Weyts wil dan ook dat alle gemeenten in Vlaams-Brabant een motie indienen om niet mee te werken met de BHG.

Maar alvast in zijn eigen gemeente Beersel, waar de N-VA in de oppositie zit, is de motie in de gemeenteraad verworpen. Enkel de 8 N-VA leden hebben voor de motie gestemd. Schepen Hilde Ecker van CD&V zegt dat het een gemiste kans voor Beersel zou zijn om niet deel te nemen aan het overleg.