Europa snelt de bijen te hulp

De Europese Commissie wil dat de lidstaten beperkingen invoeren op het gebruik van bepaalde pesticiden die bijenkolonies kunnen schaden. Het gaat om veelgebruikte producten met neonicotinoïden bij de teelt van zonnebloemen, katoen, koolzaad en maïs.

De commissie wil dat pesticiden met neonicotinoïde-chemicaliën alleen gebruikt worden op gewassen en groenten die niet aantrekkelijk zijn voor bijen. De commissie geeft ook als aanbeveling dat de verkoop van zaden, die behandeld zijn met deze chemicaliën, verboden wordt.

De Efsa, het Europese voedselagentschap, had vorige maand een richtlijn over het gebruik van neonicotinoïden opgesteld, waarin stond dat de bijen "een hoog risico" lopen als ze in contact komen met deze chemicaliën in pollen of nectar.

Het gaat om de chemicaliën clothianidin, imidacloprid en thiametoxam. De Efsa gaf echter niet het advies om de chemicaliën te verbieden. 

Frankrijk, Duitsland en Slovenië hebben deze chemicaliën al verboden. De Europese Commissie wil dat de andere lidstaten tegen juli beperkingen op neonicotinoïden invoeren. Over twee jaar zal de commissie de richtlijn opnieuw evalueren. In tussentijd heeft ze de Efsa gevraagd om verder onderzoek te doen naar de drie chemicaliën.

Hoewel er dus geen echt verbod is, is de chemische industrie niet tevreden met de richtlijn. Bayer, een van de grote bedrijven die dergelijke pesticiden maakt, ontkent dat de chemicaliën de bijen zouden schaden. Volgens het bedrijf levert het gebruik van die middelen de boeren elk jaar twee miljard extra op, en doet het de productiekosten met een miljard dalen.

AP2005