Honderden pedofiliedossiers in kerk VS publiek gemaakt

Het aartsbisdom van Los Angeles heeft alle dossiers publiek gemaakt over priesters die beschuldigd werden van pedofilie binnen het bisdom. Ex-aartsbisschop Roger Mahony (foto onder) is ook zijn publieke functie ontnomen en is niet meer welkom in het aartsbisdom omdat hij het misbruik in de doofpot heeft gestoken.
AP2013
Kathedraal "Our lady of the angels", waar de aartsbisschop de misvieringen houdt

In totaal zijn 12.000 documenten publiek gemaakt, een week nadat de dossiers over 14 priesters al publiek waren gemaakt in een burgerlijke rechtszaak. Uit de dossiers blijkt dat de toenmalige kardinaal Mahony en bisschop Thomas Curry er in de jaren 80 alles aan deden om het misbruik van minderjarigen in de kerk te verbergen voor de politie en andere autoriteiten.

"Ik vind deze dossiers brutaal en pijnlijk om te lezen", zegt de huidige aartsbisschop van LA, Jose Gomez. "Het gedrag dat uit deze dossiers blijkt, is zeer triest en kwaadaardig." Hij is sinds 2011 aartsbisschop in Los Angeles, toen is Mahony met pensioen gegaan.

"Er is geen excuus, geen verklaring voor wat deze kinderen is overkomen. De betrokken priesters hadden de plicht om hun spirituele leider te zijn, maar ze hebben gefaald." Volgens Gomez heeft Mahony zich ook verontschuldigd voor zijn "faling".

Gomez heeft ook laten weten dat hij zijn voorganger Roger Mahony (foto links) zijn publieke en administratieve functies heeft afgenomen. Zo mag hij als kardinaal niet langer vormsels geven of andere publieke zaken doen. Een zeer ongebruikelijke straf binnen de katholieke kerk. De man kan niet uit zijn ambt gezet worden, omdat hij geen aartsbisschop is en dus geen officieel ambt meer heeft.

De toenmalige rechterhand van Mahony, Thomas Curry, heeft zelf ontslag genomen als bisschop in Santa Barbara.

AP2010

"Too little, too late"

De katholieke kerk in de VS zit al een hele tijd verwikkeld in een juridische strijd met slachtoffers van seksueel misbruik. Volgens een kerkelijke commissie zijn er sinds begin jaren 50 tegen meer dan 4.000 priesters klachten over seksueel misbruik van minderjarigen - vooral van jongetjes.

In 2007 was er een grote minnelijke schikking tussen de kerk in Californië, waartoe LA behoort, en slachtoffers van seksueel misbruik. De kerk betaalde toen 660 miljoen dollar.

Maar niet elk slachtoffer heeft zich ingeschreven in deze schikking. Er lopen nog verschillende rechtszaken. Een woordvoerder van een hulpgroep van slachtoffers heeft gezegd dat de "straf" voor Mahony en Curry "too little, too late" is (te klein en te laat).

"Toen Mahony echte macht had, en deze macht op vreselijke wijze misbruikt heeft, had hij gedegradeerd moeten worden of een disciplinaire sanctie moeten krijgen binnen de kerkelijke hiërarchie van Rome of in de VS"; zegt David Clohessy. "Maar niemand had de moed om hem aan te geven. Schande."